Lyžiarske stredisko - Čičmany

Pridané dňa 12.1.2011 - Autor: SKI INFO.SK

article_12948326896475

article_12948326896475

Článok nám poslala Matula, ze čo jej ďakujeme. Ak by ste mali záujem prispieť aj vy, kontaktujte nás prostredníctvom formulára

Čičmany sú moja srdcovka od mala, takže budem asi viac chváliť. Hneď na začiatku si dovolím tvrdiť, že pokiaľ ste zo západu, tak určite nevynechajte toto stredisko!!! Mimo krásnej architektúry v dedine, tu nájdete aj dobré lyžiarske podmienky. Za posledné zimy som sa presvedčila, že aj keď už iné strediská končia sezónu a ponúkajú škaredý mokrý sneh, v Trenčíne už kvitnú fialky, tak Čičmany ponúkajú slnečnú jarnú lyžovačku s pevným podkladom. Myslím tým, že pokiaľ Vaše dieťa padne sto krát, tak nebude také mokré ako by bolo v iných lyžiarskych strediskách.

Ale pekne po poriadku. Cesta do Čičmian bola kedysi problémovejšia, hlavne zo strany od Ilavy. Ľudia, čo chodievali cez Rajec, hovorili, že cesta je v pohode. Ilavská strana bola plná adrenalínu, ľadu, ale aj krásnych pohľadov na zasnežené ihličnany. Ja osobne zbožňujem tie scenérie. V posledných rokoch mám ale pocit, že to ani zo strany od Ilavy nie je až také hrozné, možno preto, že naše cesty ovládli „štvorkolky“ a autá s ESP a bla bla bla, proste lepšie autá. A zasnežené mrázikovské stromy sú tu stále.

Parkovisko je asi tak pre cca 150 aut, čo je cez týždeň dostačujúce, cez víkend záleží od počtu ľudí, ale v podstate nie je problém zaparkovať. Buď sa niekam strčíte, alebo, ak sa Vám nechce „šaškovať“, tak zaparkujete o kúsok nižšie. Parkovisko je zadarmo a je riadené milým ujom, ktorý Vás rád usmerní a nasmeruje Vás.

Ceny lístkov sa pohybujú od 8€/2 hod. do 15€/deň. Tieto ceny sú podľa mňa úplne skvelé a atraktívne pre mnoho ľudí.

V celom stredisku je 6 vlekov. Písať, ktorý vlek má akú kapacitu je podľa mňa zbytočné. Stredisko je dostatočne veľké na to, aby sa ľudia rozptýlili a lyžiari mohli „točiť“ jednu jazdu za druhou. Spodné dva vleky sú vhodné pre malé deťúrence, ktoré sa učia lyžovať, alebo pre snowboarďákov, ktorí sa tiež nechávajú zasvätiť do tajov zimných športov. Hlavná zjazdovka je najobtiažnejšia, uspokojí aj tých náročnejších lyžiarov. Na tejto zjazdovke je krásne, že na každom kúsku je iná, možno si tu vyskúšať veľa štýlov. Pre mňa je táto zjazdovka jedna z najlepších na Slovensku. Ďalšie dve až tri zjazdovky (závisí podľa snehu, ale väčšinou veľa snehu) sú vhodné naozaj pre všetky typy lyžiarov, od menej pokročilých až po skúsených lyžiarov.

Stredisko nezabúda ani na vyznávačov bežkovania. V areály sa nachádzajú dva bežkárske okruhy, ktoré sú upravované.

Služby v stredisku sú na bežnej úrovni, nájdete tu ski servis, požičovňu a aj inštruktora lyžovania. Všetky tieto služby sú za prijateľné ceny. Kompletný servis lyží Vás vyjde na parádnych 17€. Požičanie lyžiarskej výbavy je od 16€.

Ak na Vás príde neskonalý hlad alebo smäd, môžete ho uhasiť v bufete pod zjazdovkou. Ponúkajú tu alko, nealko nápoje, uprednostňujem čaj pred alkom, ak je Vám zima- alkoholom si len rušíte zdravotnú poistku. V bufete nájdete aj typické „bufeťácke“ jedlá ako sú hranolky, klobásy, párky, alebo horalky. Ako nedostatok vidím sedenie len vonku, ale na druhej strane, keď idete lyžovať, čo máte čo vysedávať v teple.

Pokiaľ naozaj potrebujete teplo a máte chuť na celý obed, tak odporúčam hotel Kaštieľ - pre menej náročných, alebo penzión Javorina- pre náročnejších. Oba penzióny sa nachádzajú v centre dediny, naozaj len kúsoček pod zjazdovkou. V penzióne Javorina sa nachádza whirpool, sauna, biliard, aj malá vinárnička. V oboch zariadeniach je veľmi milý personál, výborne jedlo a atmosféra.

Cez leto sú Čičmany vhodné aj na letnú turistiku alebo cykloturistiku.