9 ton zaťažilo lanovku v Tatranskej Lomnici

Pridané dňa 1.12.2011 - Autor: SKI INFO.SK

article_13227371161179

article_13227371161179

TATRANSKÁ LOMNICA (30. november 2011) – Namiesto lyžiarov sa dnes vozili na lanovkách v Tatranskej Lomnici vrecia s pieskom. Toto nie je vtip, dnešok bol pre novú vysokotatranskú 8-sedačku veľkou skúškou. Od ranných hodín na nej prebiehali záťažové testy. Až 9 tonové bremeno overovalo nosnosť novej pýchy Tatranskej Lomnice.

Koncom augusta sa začala v Tatranskej Lomnici v lokalite Buková hora expresne rýchla výstavba novej 8-sedačkovej lanovky s atraktívnymi bublinami modrej farby. Prepravná kapacita lyžiarskeho strediska vďaka novej lanovke vzrastá o ďalších 2400 os./hod. Spolu s lanovkou sa rozšírili aj plochy na lyžovanie o ďalších 10 ha nových, technicky zasnežovaných zjazdoviek s celkovou dĺžkou až 2,7 km.

Nová lanovka modrej farby bude ideálna najmä pre rodiny s deťmi. Vďaka systému Kidstop majú rodičia pri preprave svojich ratolestí o starosť menej. Špeciálny úchyt bráni neposedným malým lyžiarom v nekontrolovanom pohybe, čím je zaručená vyššia bezpečnosť pri preprave detí.

Dnes sa však ešte na lanovkách nevozili ľudia, túto možnosť dostali len vrecia s pieskom. Novú lanovku preverovali záťažové testy. Až 9 ton váhy rozdelenej do 360 vriec s pieskom sa vozilo počas celého dňa na lanovke. Po úspešne zvládnutých záťažových testoch lanovku a prevádzkovateľov čaká aj kolaudačné konanie a okolo Vianoc už riadna prevádzka novej lanovky aj nových zjazdoviek v jej okolí.

Aj keď na novej lanovke sa ešte jazdiť v najbližších dňoch nebude, tak nič už nebráni tomu, aby začala lyžiarska sezóna vo Vysokých Tatrách. Tá štartuje v Jasnej aj vo Vysokých Tatrách v piatok 2.12. a bude za symbolické jedno euro. Bohužiaľ na zasneženú panorámu Tatier si ešte chvíľku lyžiari počkajú. Z dôvodu nedostatku prírodného snehu v celých Tatrách sú technicky vysnežené len niektoré zjazdovky pre lyžiarov.

Prečítajte si aj:
Tatranská Lomnica začne výstavbu novej lanovky