CGC Jasná Adrenalín 2013

Pridané dňa 5.3.2013 - Autor: SKI INFO.SK

CGC Jasná

CGC Jasná

Freeridové preteky CGC Jasná Adrenalín 2013 s  medzinárodným obsadením lámali priečky návštevnosti strediska. Počas troch dní trvania pretekov (27. 2. - 1. 3. 2013) navštívilo stredisko Jasná Nízke Tatry spolu 19 981 lyžiarov. V strmej a neupravenej freeridovej zóne č. 1 pod Chopkom zažili adrenalín pretekári zo Slovenska, Poľska a Českej republiky. 

Preteky boli rozdelené do štyroch kategórií: muži a ženy na lyžiach vs. muži a ženy na snowboarde. „Po 4 rokoch ako súčasť svetového freeride turné FWQ sme tento rok preteky prinavrátili ´domácim´. Zúčastnilo sa ho celkom 61 pretekárov,“ povedal riaditeľ pretekov Matej Hulej. Domáca freeridová špička v podaní Antona Majtana, Kataríny Lehockej a Veroniky Bracíkovej odjazdila veľmi kvalitné jazdy napriek tomu, že bol svah veľmi tvrdý. Trasa s prevýšením 400 metrov na svahoch so sklonom 35-50 stupňov nebola náročná na čas, ale na samotný štýl. Alfou a omegou hodnotenia je obtiažnosť skokov, výber trasy, plynulosť, technické prevedenie ako napríklad frontflipy /saltá dopredu/, čo zvyšuje body u pretekárov. 
„Každý, kto chce začať s freeride by mal najprv zvládnuť dokonale techniku na upravenom svahu a až následne ísť do voľného terénu. Nestačí si iba kúpiť široké lyže. Takisto je dôležité sledovať lavínovú situáciu a kvalitu snehu a nabrať vedomosti na niektorom z lavínových kempov, ktoré sa organizujú niekoľkokrát za sezónu v Jasnej,“ konkretizoval Matej Hulej. 
 
Najlepšími jazdcami vo freeride na lyžiach sa pre tento ročník CGC Jasná Adrenalín 2013 stali Philip Matejko z Poľska a domáca Katarína Lehotská. Snowboardu vládli Petr Novak z Českej republiky a Paulina Nowik z Poľska.
Jasná Adrenalín sa organizuje podľa súťažných pravidiel FWQ (Freeride World Qualifier) pre preteky v extrémnom lyžovaní. V pretekoch extrémny zjazd ide o zlyžovanie vysoko exponovaného neupraveného svahu vo vymedzenom priestore s prirodzenými prekážkami. Preteky v Jasnej organizuje Slovenská asociácia freeridových lyžiarov (SAFL). Vznikla v roku 2002 s cieľom združovať ľudí so záujmom o lyžovanie vo voľnom teréne. Každoročne organizuje preteky Jasná Adrenalín a vytvára podmienky pre tento šport na Slovensku. 
 
 
TS, Tatry mountain resorts, a.s.