Jasná: Twinliner výťah pre lyžiarov

Pridané dňa 27.11.2012 - Autor: SKI INFO.SK

Twinliner v Jasnej

Twinliner v Jasnej

Špeciálny šikmý výťah Twinliner je druhou novinkou na severnej strane Chopku, ktorá zabezpečí komplexné prepojenie strediska Jasná Nízke Tatry už túto zimu. Lanovka tohto typu sa na Slovensku používa prvý krát.

Stlačenie gombíka a privolanie výťahu. Toto je bežný postup akým sa presúva medzi poschodiami napríklad v panelákových domoch. No podobný systém na zjazdovke asi sotva niekto čaká. Napriek tomu sa v stredisku Jasná Nízke Tatry výťahom v zime povozíte...

Absolútnou novinkou na Slovensku bude už túto zimu použitie lanovkového systému Twinliner. Ide o lyžiarsky výťah - šikmý výťah, ktorý zabezpečí presun lyžiarov, snowboardistov a v lete aj peších turistov z Bielej Púte (Koliesko) na Priehybu, do údolnej stanice Funitelu tak, aby títo mohli Funitelom pokračovať v jazde ďalej na Chopok. 

Twinliner vyzerá ako malý vláčik. Novinka jednak mierne zvýši kapacitu prepravy na nástupnú stanicu Priehyba, ale najmä bude napomáhať aj vo veternejšie dni, kedy z dôvodu vetra 4-sedačková lanovka z Bielej púte (Koliesko) na Lukovú môže fungovať len v obmedzenom režime

Zariadenie tohto typu na Slovensku ešte nikdy nebolo použité, takže Chopok sa môže pýšiť svojim ďalším prvenstvom. Na trati dlhej takmer 350 m bude premávať jeden vozeň s kapacitou 50 osôb. Vozeň bude jazdiť po koľajniciach a ťahať ho bude ťažné lano. Horná stanica Twinlinera je prepojená s dolnou stanicou nového Funitelu, aby mohol byť presun pasažierov plynulý a títo mohli sa dostať až na vrchol Chopka a podľa chuti využívať zjazdovky na severe, alebo na juhu.

Prečítajte si aj:
Orava Snow, Tatranská Lomnica - Novinky v sezóne 2012/2013
Jasná: Chopok Sever a Chopok Juh - Novinky v sezóne 2012/2013
Ski Bachledova, Snowparadise Veľká Rača - Novinky v sezóne 2012/2013
Park Snow Donovaly - Novinky v sezóne 2012/2013
Prepojenie Chopku sa stáva realitou
Funitel uniesol 22 ton a nová lanovka aj z Juhu