Ako funguje umelé zasnežovanie

Pridané dňa 11.1.2010 - Autor: SKI INFO.SK

clanok_20100111132131

clanok_20100111132131

Určite, ste si niekedy na svahu pri pohľade na snehové delo položili otázku "ako to funguje?, koľko vody je potrebnej na určitú výšku snehu?" Ste na tom správnom mieste, aby ste sa čo-to dozvedeli o tom čo všetko tvorí systém umelého zasnežovania.
Zasnežovanie vyžaduje vodné čerpadlá a vzduchové kompresory, ktoré sú veľmi veľké a drahé. Samotná výroba snehu si vyžaduje veľké množstvo energie a vody. Na to aby bolo možné zasnežiť plochu 4050m2 na výšku snehu 30cm je potrebných cca. 832m3 vody.
Pre zasnežovanie je potrebný dostatočný vodný zdroj, ako je rieka alebo nádrž. Voda je tlačená do potrubia na kopci pomocou veľkých elektrických čerpadiel v čerpacom dome. Táto voda je distribuovaná prostredníctvom zložitého systému ventilov a potrubí na miesta, ktoré vyžadujú zasnežovanie.Veľa stredísk tiež pridáva prímesy, ktoré zabezpečia, aby sa čo najviac vody premenilo na sneh. Tieto výrobky sú organické alebo anorganické materiály, ktoré uľahčujú proces mrznutia vody do ľadových kryštálov. Tieto výrobky sú netoxické a biologicky rozložiteľné.
Ďalším krokom v procese umelého zasnežovania je pridanie vzduchu pomocou vzduchu z kompresorov.Tie sa nachádzajú v budove, ktorá obsahuje elektrické alebo priemyselné kompresory veľkosti vanu alebo kamióna. V niektorých prípadoch je vzduch hnaný do systému pomocou prenosných kompresorov, ktoré môžu byť kedykoľvek pridané do systému. Vzduch je spravidla ochladený a zbavený vysokej vlhkosti skôr, než je odoslaný z kompresorovej budovy. Niektoré systémy dokonca aj chladia vodu, aby bolo zabezpečené jej lepšie zamrznutie. Z tejto budovy vzduch cestuje do samostatných potrubí po rovnakej trase ako vodné potrubia.
Typy snehových diel
Moderné snehové delá sú plne počítačovo riadené a môžu pracovať samostatne, alebo môžu byť diaľkovo ovládané z centrály. Prevádzkové parametre sú: spustenie a zastavenie času zasnežovania, kvalita snehu, teplota vzduchu kedy voda mrzne, max. rýchlosť vetra, horizontálna a vertikálna orientácia, uhol dela na pokrytie čo najväčšej oblasti, uhol podľa smeru vetra.
Snehové delá s vnútorným miešaním vody so vzduchom: voda a vzduch sa zmieša vo vnútri dela a pod vysokým tlakom sú vystrektnuté von. Tieto zariadenia sú typicky nízko pri zemi na ráme alebo na statíve a vyžadujú veľa vzduchu práve preto, že voda nemá čas zamrznúť ak je nízko.
Vonkajšie zmiešavacie trysky: Tento typ "diel" je možné vidieť aj u nás - pripomínajú pouličné osvetlenie. Voda a vzduch sa miešajú až na konci, pričom vzniká "hmla", ktorá je v podstate veľmi drobný sneh. Niektoré typy zariadení majú aj tzv. nukleátory, ktoré miešajú vzduch s vodou aj v hlavici. Tak vznikajú ešte jemnejšie kvapôčky, čo umožňuje zasnežovanie aj pri teplotách blízkych nule. Samozrejmosťou je vyhrievanie drobných dýz, takže je možná prevádzka aj pri veľmi nízkych teplotách.
Snehové delá: Sú dosť odlišné, ako všetky ostatné "delá", pretože vyžadujú elektrinu pre pohon ventilátorov a malý kompresor. Ventilátory ženú vodu do vzduchu, aby sa dosiahol čas potrebný pre udržanie kvapiek vo vzduchu. Kompresor vytvára tlak vzduchu potrebný pre nukleátory trysiek, ktoré sú podobné tým, ako pre vonkajšie miešanie vody so vzduchom. Kompresor delo tiež umožňuje prevádzkovať v oblasti, ktorá nemá dostatočný prívod vzduchu z centrálneho kompresora. Snehové delá majú 12 až 150 vodných trysiek na prsteň, ktoré sú umiestnené pred ventilátorom na prednej strane. Tieto trysky sú zvyčajne vykurované a sú usporiadané do súborov. Tieto súbory trysiek je možné zapojiť do ventilov. Ventily sú buď ručné, elektrické ručné, alebo automatické elektrické (riadené počítačom). Delá majú väčšinou kolesá, alebo sú uspôsobené na prevoz na ratraku. Ich výhodou je práve mobilita pri zasnežovaní rôznych častí svahu.
Bez snehových diel by sa dnes na Slovensku lyžovalo, len asi na dvoch - troch svahoch. Ale pomocou snehových diel sa dnes lyžuje vo väčšine lyžiarskych stredísk. Tiež je ale pravdou, že umelo vyrobený sneh je v podstate ľad a hodí sa skôr na pretekárske svahy, ako na svahy pre rekreačných lyžiarov.