Päť metrov snehu v Škótsku

Pridané dňa 17.1.2010 - Autor: SKI INFO.SK

clanok_20100117200946

clanok_20100117200946

3 z 5 stredísk nemôže otvoriť svoje svahy a iné majú obmedzené lyžovanie kvôli silnej snehovej búrke v oblasti. Na niektorých miestach je 5 metrov hlboký sneh a fúka vietor v nárazoch až 160km/h. Lyžiarske stredisko Cairngorm neďaleko Aviemore, ktoré je asi najhoršie postihnutou oblasťou, je zatvorené. Prístupová cesta je zavretá a mnohé vleky a lanovky sú jednoducho pochované pod snehom.
Keď príslušné orgány odpracú sneh z cesty, onedlho je cesta zaviata znova. Sneh odpratávajú pomocou snehových pluhov, veľkých bagrov a ratrakov. Majú dokonca prenajatý aj 17 ton vážiaci buldozér. V piatok sa podarilo spojazdniť jeden svah, ale potom ho cez noc sneh jednoducho zavial znova.
Skupina lyžiarskych inštruktorov mala tento víkend robiť skúšky, ale pretože je veľa snehu, budú ich musieť urobiť na miestnom umelom svahu. Je to paradox, pretože často sú kurzy zrušené, kvôli tomu, že nie je dostatok snehu.
Doteraz to bola super sezóna pre škótsky lyžiarsky priemysel, ktorý je zvyknutý skôr na novinky a príbehy o nedostatku snehu, ako o tom , že je snehu príliš veľa. Vianoce a Nový rok vyprodukovali rekordné počty návštevníkov a po úplnom otvorení strediska, čakajú veľké množstvo lyžiarov a snowboardistov, ktorí si prídu užiť vynikajúce podmienky.
Ľudia sú vyzvaní , aby si pred odchodom na lyžovačku zistili, či sú cesty a strediská otvorené a boli si vedomí toho, že veľa požičovní pre veľký záujem nebude mať výstroj na požičanie. Očakáva sa, že rady pri vlekoch budú dlhé, ale pre väčšinu lyžiarov sa oplatí rady vystáť, pretože takéto podmienky na lyžovanie neboli v Škótsku dlhé roky.