Tatranská Lomnica začne výstavbu novej lanovky

Pridané dňa 5.9.2011 - Autor: SKI INFO.SK

article_13152158059774

article_13152158059774

Tatranská lomnica (25. august 2011) – Najvyššie položené lyžiarske stredisko na Slovensku poteší svojich priaznivcov ďalšou novinkou. V sezóne 2011/2012 sa lyžiari dočkajú v Tatranskej Lomnici ďalšej sedačkovej lanovky, jedinej svojho druhu na Slovensku. Nová lanovka bude odpojiteľná osemsedačková s atraktívnymi bublinami modrej farby a čiernym čalúnením. Prepravná kapacita lyžiarskeho strediska vzrastie o ďalších 2400 os./hod. Spolu s lanovkou sa do zimy rozšíria plochy na lyžovanie o ďalších 10 ha nových, technicky zasnežovaných zjazdoviek s celkovou dĺžkou až 2,7 km.

Tatranská Lomnica má imidž celoročného strediska najvyššej úrovne pod druhým najvyšším štítom Vysokých Tatier. V stredisku sa zaznamenal v poslednej sezóne významný nárast lyžiarov hlavne vďaka investíciám, ktoré stredisku priniesli garanciu snehu a komfortnú prepravu na nových lanovkách.

Nasledujúci týždeň, na sklonku prázdninovej časti letnej sezóny, ktorá je pre stredisko roky tou zásadnou z pohľadu návštevnosti, sa začína výstavba novej lanovky. Pre spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. je aj táto investícia ďalším krokom k vylepšovaniu lyžiarskych možností v Tatrách. Zároveň je synonymom napĺňania jej investičnej stratégie, ktorá sa posledné roky v našich veľhorách realizuje. Nová moderná lanovka bude situovaná v dolnej časti strediska, v lokalite Buková hora.

„Nová éra Tatier rok čo rok dostáva reálnejšie kontúry. Vybudovanie tejto lanovky zvýši prepravnú kapacitu lyžiarskeho strediska o dvetisíc štyristo osôb za hodinu. Opäť pôjde o atraktívnu lanovku, jedinú svojho druhu na Slovensku“, povedal Bohuš Hlavatý, predseda predstavenstva TMR.

To čím osemsedačková lanovka zaujme budú bubliny/záklapné štíty modrej farby. Vďaka čiernemu čalúneniu a modrým bublinám bude táto lanovka pôsobiť veľmi elegantne. Prvý krát TMR využíva dopravný systém talianskeho výrobcu Leitner. Celková výška investície je 7 mil. EUR. Údolná stanica modrej osemsedačky je naprojektovaná v nadmorskej výške 906 metrov v blízkosti záchytného parkoviska, horná stanica vo výške 1040 metrov. Šikmá dĺžka lanovky 683 metrov znamená, že pôjde o druhú najkratšiu odpojiteľnú lanovku na Slovensku. Pri rýchlosti 5 m/s by mal byť čas jazdy len 2 minúty 17 sekúnd.

Atraktívna lanovka by mala byť spustená do prevádzky v priebehu nasledujúcej zimnej sezóny. Súčasťou investície je aj realizácia novej zjazdovky s technickým zasnežovaním. Táto sa začína realizovať už tento týždeň. V stredisku pribudne až 10 ha nových zjazdoviek v celkovej dĺžke 2,7 km. Zjazdovka bude modrá, teda ľahká, vhodná pre slabších a stredne náročných lyžiarov.

Nová lanovka modrej farby bude ideálna najmä pre rodiny s deťmi. Vďaka systému Kidstop majú rodičia pri preprave svojich ratolestí o starosť menej. Špeciálny úchyt bráni neposedným malým lyžiarom v nekontrolovanom pohybe, čím je zaručená vyššia bezpečnosť pri preprave detí.

Tatranská Lomnica sa postupne stáva rajom pre malých lyžiarov. „Minulý rok stredisko obohatila vyhrievaná sedačka, tento rok sedačka so systémom Kidstop. V TMR potvrdzujeme, že sa sústreďujeme na maximálny komfort prepravy a bezpečnosť“, doplnil Bohuš Hlavatý.